Pánikzárak, pánikrudak

Az ASSA ABLOY minősített pánikszerelvényeivel a biztonsági és védelmi követelmények egyaránt hatékonyan megvalósíthatók.

Pánikajtók felszerelésére olyan helyeken van szükség, ahol nyilvános közlekedés történik és pánikhelyzet törhet ki.

A vészkijárati megoldások, viszont feltételezik, hogy kevés számú használó van az ismert útvonalon, akik az ajtók működését ismerve távoznak, pánikhelyzetben a menekülési útvonalat, valamint az ajtók működését nem ismerő tömegek biztonságos kijutását kell megoldani az épületből.

Ilyen helyzetben az előírások rögzítik hogy pánikrúd, vagy nyomóléc felszerelése kötelező, amelynek meg kell felelnie az EN1125-ös szabvány előírásainak. Az ajtónak egy kéz használatával, egy másodperc alatt, max. 80N erő alkalmazásával ki kell nyílnia.

Az ajtónak ugyanakkor az ingatlan védelmi követelményeinek is eleget kell tennie: ne legyen illetéktelen behatolásra felhasználható. A biztonsági és védelmi követelmények egyensúlyát teremtik meg a megfelelő és minősített pánikszerelvények.

Pánikszerelvények alkalmazhatók egy- illetve kétszárnyú ajtókon, mely utóbbiak állhatnak két független aktív szárnyból vagy egy aktív és egy passzív szárnyból. A fizikai védelem egy, két vagy három pontos záródással teremthető meg.