Gyakorlati megoldások az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek alapján

/Local/HU/Kepek/Tuzvedelmi-konferencia-ASSA-ABLOY.jpg

Cégünk szakemberei az Országos Tűzvédelmi Konferencián foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat a friss tűzvédelmi szabályozás kapcsán, annak műszaki tartalmát is elemezve. Az alábbiakban a részletes, hő- és füstelvezetési rendszerek fajtáit és lehetőségeit is ismertető előadás főbb elemeit vesszük sorra.

Sok esetben még mindig él az a tévhit, mely szerint tűz esetén az emberre a lángok a legveszélyesebbek. Valójában a sérülések 90 százalékát a füst, illetve a füstgázok okozzák. A füst a látótávolság csökkenése mellett fulladást okozhat, az égés során képződő füstgázokkal együtt a födém alatt összegyűlve pedig felelős az ún. flash-over jelenségért, mely a tetőszerkezet „váratlan” összeomlását okozza.

Mindezeket figyelembe véve talán már nem is kell hangsúlyozni a hő- és füstelvezető rendszerek (RWA) fontosságát, melyek segítik a bent tartózkodók menekülését, a tűzoltók munkáját és nem utolsósorban az épület védelmét. Az ilyen rendszerek kötelező használatát – az épület mérete, elhelyezkedése, használati jellege alapján – az OTSZ: 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet írja elő, mely a hatásos nyílásfelületek meghatározását is tartalmazza.

Az optimális tűzvédelmi folyamat

Egy jól működő, az előírásoknak megfelelő tűzvédelmi rendszer a baj bekövetkezésekor a következő eljárásrendet követi. A tűzjelző rendszer elindítja a tűzvédelmi berendezéseket, így az RWA-központot. A tűz- vagy füstgátló ajtók becsukódnak, ezáltal gátolják a tűz, illetve füst útját és annak továbbterjedését. Mindeközben a pánik- és vészkijárati eszközök biztosítják a bent tartózkodók menekülését, az RWA-rendszer pedig gondoskodik a hatékony és gyors hő- és füstelvezetésről. „Egy jól működő megoldás rendkívüli mértékben képes csökkenteni a balesetek kockázatát és a tűz okozta károkat egyaránt. Nem véletlen, hogy Magyarországon is szigorodott a szabályozás, hiszen ezáltal sokkal hatékonyabban tudunk gyakorlatilag automatikusan fellépni a kritikus helyzetekben” – mondta Hermann László, az ASSA ABLOY hő- és füstelvezető rendszerek szakértője.

A konferencián elhangzott előadás prezentációja itt tekinthető meg.

Amennyiben további információra van szüksége, lépjen kapcsolatba szakértőinkkel!

Az ASSA ABLOY Hungary Kft. által forgalmazott hő- és füstelvezető rendszerekről és megoldásokról itt tudhat meg többet.