Kevés a magántőke az építőiparban

/Local/HU/Kepek/epitoipar.jpg

2013-ban a kormányzati beruházások és az európai uniós támogatások jelentették az építőipari fejlesztések legfőbb forrását, a KSH adatai szerint 2013 márciusában már 9,9 százalékkal haladta meg az építőipar termelése az egy évvel korábbit. Többek között a nagyszámú kórházi beruházásnak és rekonstrukcióknak köszönhető, hogy hazánk egyik legnagyobb zár és biztonságtechnikai termékeket forgalmazó cége, az ASSA ABLOY Hungary is közel 20 százalékos növekedést ért el, és több mint félmilliárdos bevételt generált.

Hosszú évek hanyatlása után tavaly végre fejlődésnek indult az építőipar, de továbbra is rendkívül alacsony a magántőke aránya, nagyrészt EU-s forrásokból és kormányzati beruházásokból finanszírozzák a projekteket. „Tapasztalataink szerint 2012-ben az az ipari szegmens mutatott növekedést, amely a hazai közüzemi hálózatok védelmére szakosodott. Jelentős beruházások voltak az áram-, víz- és hőszolgáltatók területén az elosztóhálózatok védelme érdekében. 2013-ban pedig jelentős kórházi beruházások indultak, például hő- és füstelvezető rendszer kiépítését segítettük az ajkai kórházban” – emelte ki Ónody Csaba, az ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A zár és biztonságtechnikai termékek piacát tekintve a kereskedelmi épületek terén nem volt jelentősebb változás a korábbi évekhez képest. A szállodai szegmensben viszont a tapasztalatok szerint a válság óta a tavalyi volt az egyik leggyengébb év az új beruházások terén. Annak ellenére, hogy tavaly jobb évet zártak a szállodák, az irodaházakhoz hasonlóan még mindig az épületek alacsony kihasználtsága és a hazai tőke hiánya jelenti számukra a legnagyobb problémát.

 A nagy gyártóknak kedvez a helyzet

A kisebb cégek számára egyre nagyobb problémát jelent a finanszírozás, mivel ők csak jelentős kockázatok mellett tudnak projekteket nyerni, és sokszor olyan pénzügyi feltételekkel találkoznak (garanciális visszatartások évekre, több hónapos fizetési határidők), amelyek komolyan veszélyeztetik a működésüket. „A mi esetünkben is gyakori, hogy a projekt megkezdését követően több mint fél év telik el a kifizetésig, ami egy kisebb cég számára komoly problémát jelenthet” – magyarázta Ónody Csaba. Az ASSA ABLOY tapasztalatai szerint a viszonteladók is egyre nehezebb helyzetben vannak. „Az értékesítés kétharmada nálunk még mindig a viszonteladókon keresztül történik, de a finanszírozás nekik sem egyszerű. Olyan cégek, akik eddig időre kifizették a számláikat, most több napos vagy hetes csúszásban vannak” – tette hozzá az ASSA ABLOY ügyvezető igazgatója.

 A speciális megoldásoké a jövő

A tavalyi évben megnőtt az igény a speciális termékek iránt, mint például a hő- és füstelvezető rendszerek vagy az ipari biztonságtechnikai zárak. „Ezek az új irányok jelentik a fejlődés lehetőségét, tavaly például 20 százalékos növekedést értünk el azzal, hogy olyan területekre koncentráltunk, ahol eddig nem voltunk jelentős szereplők” – tette hozzá az ASSA ABLOY ügyvezetője. A hangsúly 2014-ben is a speciális szakértelmet igénylő termékekre helyeződik majd: a vezeték nélküli beléptető rendszerek piaca bővülhet és az építészeti szempontból fontos tűzgátló megoldásoké, mint például az üvegajtók vagy üvegfalak. „Azok a gyártók kerülhetnek lépéselőnybe, akik a termékeiken túl szakmai támogatást is tudnak nyújtani a speciális megoldások tervezésében és kivitelezésében. Mivel a jelenlegi piaci helyzetben sok szereplő olyan termékekkel és megoldásokkal is pályázik egy adott projektre, amelyekhez házon belül nem rendelkezik megfelelő szaktudással, a gyártók szakmai támogatása kulcsfontosságú számukra ” – magyarázta Ónody Csaba.