Életet menthet a pontos tervezés

/Local/HU/Kepek/Lelakatolt%20p%c3%a1nikr%c3%bad.png

ASSA ABLOY előadás az Alaprajz tervezői napokon

A több éves múltra visszatekintő Alaprajz tervezői konferencián ezúttal Kertész Róbert, az ASSA ABLOY üzletágvezetője is előadást tartott tűzgátló- és vészkijárati zármegoldások témában.

A több mint 200 résztvevőt számláló előadások nem csak a jól megszokott elméleti pontokat vették sorra, hanem olyan gyakorlati hibákra és buktatókra is rávilágítottak, melyek a későbbiekben akár emberéleteket is követelhetnek. Elsőként azokkal a jogszabályi előírásokkal és szabványokkal ismerkedhetett meg a hallgatóság, melyek kijelölik a tervezéshez szükséges feltételeket és a tervezőkre vonatkozó felelősségi köröket. „ A másik fontos terület – amire sokkal több figyelmet kéne fordítani – a projekteken dolgozók együttműködésének javítása, mivel így elkerülhetők lennének azok az akár végzetes kimenetelű hibák is, mint például a pánikzárak lelakatolása, vagy éppen a vészkijárati ajtók kulcsra zárása” – magyarázta Kertész Róbert.

 

A meghívásos előadásaikon túl az ASSA ABLOY szakemberei rendszerintegrátoroknak, ajtógyártóknak, tervezőknek és tűzoltóknak szóló házon belüli képzésekkel segítik a szakma fejlődését, melynek részleteiről itt tájékozódhatnak. Kiemelten fontos a szakhatósági átadásokon részt vevő személyek oktatása is, mint például a tűzoltóké, akik az üzembe helyezett eszközöket nem csak papíron ellenőrizhetik, hanem szúrópróbaszerűen kijelölt tűzgátló ajtókat is megvizsgálhatnak és tesztelhetnek, hogy valóban megfelelnek-e a használati gyakorlatnak. „Az előadásaink célja, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek azok az átadások, melyek egyáltalán nem felelnek meg az érvényes rendelkezéseknek, és emiatt sokszor életveszélyes helyzeteket teremtenek. Az Alaprajz konferencián kapott pozitív visszajelzések megerősítettek minket abban, hogy kellő összefogással és komoly munkával jelentős változást érhetünk el a magyarországi kivitelezés területén” – tette hozzá Kertész Róbert.