Távvezérelt szálloda

A 2011 júliusában átadott hajdúszoboszlói Hotel Atlantis szálloda elsők között telepített vezeték nélküli, online beléptető rendszert, melynek kivitelezésével az ASSA ABLOY Hungary Kft.-t bízta meg. A megoldásnak köszönhetően sokkal gyorsabbá és költséghatékonyabbá válik a beléptető rendszer kiépítése, ráadásul számos, eddig nem létező extra funkció is elérhető.

A Hotel Atlantis exkluzív wellness és konferencia szálloda 2011 júliusában nyitotta meg kapuit feltöltődésre vágyó vendégei előtt. A szálloda kialakításánál alapvető elvárás volt, hogy a maximális kényelem érdekében az elérhető legkorszerűbb és legjobb megoldásokkal dolgozzanak, így volt ez a komplexum biztonságtechnikai megoldásai terén is, ahol végül az ASSA ABLOY Hungary VingCard norvég, online beléptető rendszere mellett döntöttek.Meghívásos tender keretében összesen négy meghatározó piaci szereplőtől kértünk ajánlatot, közülük a legjobb konstrukcióban az ASSA ABLOY tudta biztosítani számunkra a hazánkban eddig egyedülálló vezeték nélküli, online beléptető rendszert” – magyarázta Kovács Ferenc, a beruházás lebonyolítója a Hotel Atlantis generálkivitelezését végző K.V Kft. részéről.

Az online kapcsolattal rendelkező megoldás előnye, hogy a telepítés során nem kell az ajtóba kábelt húzni, így nem szükséges megfúrni vagy kimarni azt, tehát nem eredményez minőségromlást az ajtó szerkezetében. Ennek köszönhetően nem csökken például az ajtók hangszigetelése, és nem vesztik el a tűzállóságukat sem. A vezeték nélküli (Zigbee technológiára épülő) megoldásnak köszönhetően sokkal gyorsabbá és költséghatékonyabbá válik a beléptető rendszer telepítése. A rendszer előnyei közé tartozik továbbá, hogy rugalmassága révén lehetőséget biztosít jövőbeni fejlesztések takarékos és gyors kivitelezésére is, ami a Hotel Atlantis esetében is fontos volt. „A telepítés során külön figyelmet fordítottunk arra, hogy minimális bővítés mellett a szálloda a jövőben bármikor hozzá tudja kapcsolni az online rendszerhez a szobákban található széfeket és minibárokat, vagy esetleg további belépési pontokat is” – emelte ki Ónody Csaba, az ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Kompakt megoldás: kényelem és biztonság egyben

A telepítés hatékonyságán túl számos érv szól még az online szállodai beléptető rendszerek kialakítása mellett, köztük az alkalmazottak munkavégzésének megkönnyítése és összehangolása a rendszer segítségével. Többek között egy új vendég érkezése esetén a recepciós másodpercek alatt le tudja ellenőrizni a szoba állapotát, például, hogy járt-e már ott a szobaasszony, így jelentősen csökken a megszokott várakozási idő. A szállodavezetők számára az online rendszer hatékony ellenőrzést tesz lehetővé: személyes jelenlét nélkül, akár a nap 24 órájában, külföldről is figyelemmel követhetik, hogy minden rendben megy-e a szállójukban.

Az online beléptető számos egyedi biztonságtechnikai megoldást is lehetővé tesz. A megfigyelő rendszerrel például folyamatosan nyomon lehet követni, hogy melyik szobába ki, mikor lépett be és távozott” – emelte ki az ASSA ABLOY szakembere. Emellett az online rendszerhez kapcsolt zárak távoli irányítással kezelhetőek, így vészhelyzet esetén fizikai megközelítés nélküli vésznyitást és -zárást tesznek lehetővé. A zárak egyedi beállításai is online vezérelhetőek, így például egy rendezvény alkalmával átjáróként funkcionáló ajtót egyszerűen át lehet alakítani a dolgozói részt leválasztó zárt kapuvá, melyen csak munkatársi belépőkóddal lehet átjutni. „Külön kiemelném a vendégek biztonságát szolgáló távoli letiltás funkciót, mellyel egy esetleges bejelentett kártyalopás esetén az adott belépőkódot és a hozzá tartozó kártyát másodpercek alatt le lehet tiltani, megakadályozva ezzel, hogy bárki más is hozzáférjen a szobában lakó vendég értékeihez” – tette hozzá Kovács Ferenc.